Șef secție –  Nineli BOUR

Medic gastrolog, categoria superioară  

022-83-28-44

gastrologie.scms@ms.md

      Secția gastrologie și endocrinologie prezintă o subdiviziune curativă-diagnostică specializată predestinată pentru acordarea asistenţei medicale specializate şi de înaltă performanță pacienților cu maladii sistemului gastrointestinal și endocrinologic.

În cadrul secției activează 3 medici gastrologi de categorie superioară, precum şi 5 asistente medicale (4 – cu categorie superioară, 1 – cu categorie I).

Actualmente, secția funcţionează pe 40 de paturi, din care 30 paturi de profil gastrologic şi 10 paturi de profil endocrinologic. Secţia dispune de saloane cu 1, 2 și 3 pacienţi, sală de proceduri, blocuri sanitare şi cantina pentru pacienţi.

Secția reprezintă baza clinică a Catedrei de Boli Interne şi Semiologie a Universității de Stat de  Medicină şi Farmacie “N. Testemiţanu”, condusă de dl Valeriu Istrati,  d.h.m., profesor universitar.

Sarcinile secţie:

  • Minimizarea simptoamelor maladiilor sistemului gastrointestinal, îmbunătățirea calităţii veţei, promovarea modului sănătos de viaţă și diete;
  • Minimizarea progresării a bolilor gastrointestinale;
  • Îmbunătățirea prognosticului;

Maladiile tratate în secţie:

Boala de reflux gastoesofagian, ulcer gastric, ulcer duodenal, pancreatite cronice, colicestite cronice, hepatie virale, ciroze hepatice, steatoze hepatice, maladiile intestinale.

Anual, în secţie se tratează circa 1000 de pacienţi cu patologie sistemului gastrointestinal și endocrinologic. Pentru tratamentul bolnavilor în secţie se utilizează diverse metode (de la simple pînă la cele mai sofisticate) de investigaţii şi tratament.