Spitalul Clinic al MSMPS: Prima lună de luptă cu coronavirusul în date, cifre și fapte.

Spitalul Clinic al MSMPS: Prima lună de luptă cu coronavirusul în date, cifre și fapte.

  • Pînă la 16 martie 2020 – Spitalul a activat conform predestinației în calitate de instituție republicană de profil somatic, chirurgical și îngrijiri cronice, cu capacitatea de 415 paturi, amplasate în 2 clinici în diferite raioane ale municipiului.
  • 16 – 19 martie – la indicația MSMPS, inițial Clinica nr.2 (16 martie), ulterior Clinica nr.1 (19 martie) au fost eliberate de pacienții aflați la tratament și pregătite pentru primirea, spitalizarea și triajul persoanelor suspecte la Covid19. Au fost stabilite fluxurile și traseele de pacienți, secțiile au fost zonate (zona curată, zona infectată, etc.). Au fost suplinite din diferite surse rezervele de medicamente, consumabile, dezinfectanți și mijloace individuale de protecție. Personalul medical (interniști, chirurgi, geriatri, reabilitologi, etc.) a fost instruit în domeniul clinicii, tratamentului și măsurilor de protecție contra Covid19. Ca rezultat în numai cîteva zile Spitalul s-a transformat într-o instituție de profil boli infecțioase cu capacitatea de 164 saloane predestinate pentru izolarea prin spitalizare (cîte o singură persoană în salon), monitorizarea și testarea pacienților suspecți la Covid19;
  • 17 martie – Spitalul primește primele 37 persoane suspecte la Covid19, transportate de ambulanțele CNAMUP din toată țara.
  • 17 martie – 5 aprilie – în această perioadă 1101 persoane suspecte la Covid19 (în mediu 50-70 persoane pe zi, numărul maximal a fost de 127/zi) au fost internate, examinate și testate, din care 116, la care a fost stabilit testul pozitiv la Covid19, au fost ulterior îndreptate pentru spitalizare în spitalele strategice. Restul 985 au fost externate și organizată transportarea acestora la locul de trai.
  • 28 martie – 5 aprilie – are loc reprofilarea treptată și consecutivă a secțiilor și Spitalul trece integral de la triajul persoanelor suspecte la tratamentul pacienților testați pozitiv la Covid19;
  • 5 aprilie – prezent – Spitalul activează în calitate de instituție de profil boli infecțioase cu capacitatea de 200 paturi, care tratează pacienții Covid pozitiv de gravitate medie și ușoară. Total în această perioadă au fost internați 237 pacienți din care 72 s-au vindecat și după 2 teste negative au fost externați, 21 pacienți, la care starea s-a agravat, au fost transferați în Institutul de Medicină Urgentă sau Spitalul Clinic Republican. Un pacient a decedat. La moment în Spital continue tratamentul 151 persoane Covid pozitivi, inclusiv 55 în stare de gravitate medie. Zilnic sunt internați pînă la 10-15 pacienți.
  • Și un bilanț mai trist – pe parcursul perioadei de referință 11 lucrători medicali din cadrul Spitalului au contractat infecția Covid19 și la moment se află la tratament. Starea tuturora este satisfăcătoare.

 

Share

Add Your Comments

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *